+36309384988

A csodálatos Bojana

Három napra eljöttünk kirándulni Anitával, a Kotori – öbölből Ulcinj mellé. A szállásunk az albán határtól mindössze kb. 2,5km-re van. Még mielőtt leharapnátok a fejünket, hogy a Kotori – öbölből ide jövünk, elmondom azt, hogy ennek a vidéknek is megvannak a szépségei, tiszta, rendezett, kulturált helyei, csak meg kell azt találni, fel kell fedezni.
A főszezon elmúltával, egész évben többször, – talán havonta, kéthavonta – eljövünk ide.

Márciusban is voltunk. Akkor autóval szerettünk volna a hosszú homokos strandon “sétálni”. A képen látszik a következménye 🙂 Az autónk a tengelyig süllyedt a homokban. Hogy jövünk ki innen? Hol találunk egy traktort, dzsippet, hogy kihúzzon? Két óra múlva Podgoricaban van egy találnánk. Egyetlen megoldás, hogy gerendákat, deszkákat kapartunk ki a homokból, és azt az emelővel felemelt autó kerekei alá raktuk. Hátra tolattunk, amíg volt a deszka a kerék alatt, utána újból az autó felemelése,stb, stb. Kb. négy ilyen kör után jutottunk egy – még mindig – homokos talajra, ami már elbírta az autó súlyát.


A kepén látható homok hegyek nem a mi “munkánk” eredménye. Nem a mi autónk kaparta össze a homokot 🙂
Egy olyan érdekes jelenség történt ezen a nyáron, ami 1882 óta még soha.
De mi is történt itt 1882-ben? A legenda szerint 1858- ban Antun Alegreti hajóskapitány Merito nevű hajója, itt az akkori Bojana (albánul Buna) folyó torkolatánál elhelyezkedő két kis sziget előtt elsüllyedt és a folyó szállította homok itt leülepedett. Így 1882-ben kialakult a Bojana folyó mai deltája. A bal oldali ág az albán határ is egyben. A jobb oldali folyóparton nagyon sok szép nyaraló és étterem épült. A kialakult háromszögletű szigetet -melynek területe 600 hektár,- egy felől a tenger (3800 méteres homokos strand) a másik két oldalról a Bojana folyó határolja.

A folyókban lévő szigetet itteni nyelven adának hívják, tehát az Ada Bojana szigetet jelent a Bojana folyóban.
A Bojana folyó a Skadari (albánul Shkodrai) tó vizét vezeti le az Adriai-tengerbe. Hossza 44 kilométer, felső szakasza albán területen folyik, 30 kilométeren pedig határfolyó a két ország között. Fél úton még felveszi a Drim északi ágának vizét is.
A Bojana folyónak több érdekessége is van:
– A Nilus, a Po folyó után, a Bojana vízhozama a legnagyobb a Mediterrán térségben.
– A Skadari – tótól a torkolatig a Bojana folyó medrének az alja, végig a tengerszint alatt van. Mivel a sós víz nehezebb az édes víznél, a meder alján sós, a felszínén édes a vize. Ennek következtében egy érdekes állat és növényvilág alakult ki. Megtalálhatók a sós és az édesvízre jellemző növények és állatok is.
– A folyónak két – egymás felett elhelyezkedő – medre van. Ez az érdekes jelenség úgy alakult ki, hogy régen a mederben lerakódott a sóder, a homok, a törmelék. Ez felett egy agyagos réteg keletkezett. Ez felett kialakult a felső meder. Később a víz az alsó medret is átmosta. A két meder között kb. 15 méter a színt különbség.
De mi az a jelenség, amely 1882 óta – a delta kialakulása óta – nem történt még soha? A Bojana jobb ágának torkolata többnyire az alacsony vízállás miatt eldugult, az Ada megszűnt sziget lenni. Ez veszélyeztette a folyó növény és állatvilágát.

Ezért a torkolatból augusztus 16-ikától kezdődően, markolókkal eltávolították a felgyülemlett homokot, így most megint ada az Ada.


A meztelen igazsághoz tartozik, hogy ez a terület, az Ada Bojana, Montenegró legnagyobb nudista üdülőtelepe.

Vélemény, hozzászólás?