+36309384988

A kis herceg

A minap egy olyan vendég érkezett Montenegróba, hogy a montenegrói kormányfő a következőket üzente neki: „Az Ön montenegrói látogatása egy olyan alkalom a találkozásunkra, amit nem lehet elmulasztani”.https://kotor-apartman.info/foto/blog/kata/jadran/jadran.jpg


Én még ilyen üzenetet nem kaptam, még a helyettesétől sem, egyedül a magyar belügyminiszter küldött sms-t 2013. március 15-én, hogy üljek át a másik autóba :).

Mivel az USA-ban a Voice of America portálon is megjelent egy hír erről az eseményről, ezért egy kicsit utána jártam ki is ez az illető.

Az Ő neve: الوليد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود

Erre mifelénk így írják a nevét: Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Szaúd. Ő a világon a leggazdagabb arab üzletember. Szaúd Arábia hercege. Az ő nagytatája Abdul-Aziz ibn Abdul-Rahman Al Szaúd alapította meg Szaúd Arábiát és első királya lett. A nagypapa fokozatosan elfoglalta Arábia középső területeit és brit támogatással kikiáltotta magát a Nedzsdi Szultanátus, majd Nedzsd és Hidzsáz, végül Szaúd-Arábia királyának.

A mi hercegünk egyetlen tulajdonosa a Kingdom Holding Company vállalkozásnak, melynek vagyona 17.1 milliárd $. Ez egy beruházó vállalkozás. A Forbes üzleti magazin kétszer is a világ egyik legkreatívabb beruházójának nyilvánította. Részvényei vannak több nagy cégben, mint pl. City Group, 21st Century Fox, stb


A herceg biztos nem hozott hosszúnadrágot a nyaralásra, ezért a montenegrói miniszterelnökkel a találkozást a saját 86 méter hosszú Kindom 5 KR nevű luxusjahtján ejtették meg. A hajó első tulajdonosa az arab milliárdos, fegyvercsempész Adnan Khashoggi volt, tőle Trump amerikai elnök vásárolta meg. a Harmadik tulajdonosa a herceg.
Barátsága Trumppal a 2016-os amerikai választások előtt megromlott, mivel al-Valid bin Talal egy Twitter posztban a következőket írta Trumpnak: Trump nemcsak a republikánusok, hanem egész Amerika szégyene. Lépjen vissza az elnöki megmérettetéstől, mert úgysem fog nyerni – közölte. Trump sem hagyta szó nélkül megnyilvánulását: együgyűnek nevezte a herceget, aki apuci pénzén akarja irányítani az amerikai politikusokat. „Ez nem fog menni neki, ha engem választanak meg” – közölte Trump, szintén a Twitteren.
A Bečići strand előtt horgonyzó hajó nem volt egyedül. A herceg bérelt még egy 92 méteres jachtot, a Moonlight II-t, hogy a személyzetnek is legyen hol lenni. A két hajó mellett még ott volt a SAR – 1-es montenegrói rendőrhajó is.


Montenegróban a színfalak mögött nagy harc folyik azzal kapcsolatban, hogy a turizmus mely irányban mozduljon el. Jelen van az átlagember nyaraltatása mellett az elit turizmus is. A két irány egymásnak ellent mond. Más fejlesztések kellenek az egyikhez és mások a másikhoz. A Porto Montenegro például szívesen kibérelné a tivati repteret, nem azért, hogy Budapetről naponta több járat is induljon ide, hanem minél több magángép szálljon le.


Talal herceg kijelentette a találkozón, hogy nagyon örül, hogy Montenegró eltökélt szándéka az elit turizmus fejlesztése. Már előre kinézett konkrét helyeken pedig szeretne saját beruházást is megvalósítani.
A megbeszélés után a herceg a Hotel Splendid strandján napozott, majd (augusztus 26-án) este 7 óra körül Budva óvárosában vacsorázott.
A herceg mielőtt Montenegróba jött az Égei tengeren nyaralt, ahol a nyaralása 600 ezer dollárba került.

Update:

Szeptember elsején írtam a mi „kis hercegünkről” – Al-Waleed Bin Talal bin Abdulaziz al Szaúdról, akinek a nagypapája alapította meg Szaúd Arábiát, és az első királya is lett.
A herceg vállalkozásának több nagy világcégben van érdekeltsége: Citigroup, Apple, Twitter i 21st Century Fox.

Akkor a montenegrói államfő, a találkozásuk előtt azt nyilatkozta, hogy: „Az Ön montenegrói látogatása egy olyan alkalom a találkozásunkra, amit nem lehet elmulasztani”.
Akkor még nagy montenegrói beruházásokról is beszélgettek. Sajnos ennek a beruházásnak egyenlőre befellegzett.

A CNBC.com hírportál szerint tegnap – a korrupciós ügyei miatt – letartóztatták, több más honfitársával együtt.

Vélemény, hozzászólás?