+36309384988

A montenegrói Niagara

Ma délelőtt egy kis dolgunk akadt az albán- montenegrói határon. Nem a határátkelőn! Járhatatlan utakon szerettük volna megközelíteni a Bojana folyó szétválását, – a torkolati delta kezdetét.   Itt már a folyó túloldala Albánia. Nem jártunk sikerrel, mert egyetlen pont volt, ahonnan látszott volna a sziget kezdete az a határőség laktanyájának az udvara. Ott meg nem volt szabad fotózni. Ekkor úgy gondoltuk, hogy ez a nap se teljen el, happy end nélkül, elmegyünk egy nagyon szép helyre.

A Bojana folyóról bővebben:

https://babaporteka.hu/a-csodalatos-bojana/

Nem a tengerparton van. Közületek már biztos többen voltatok már ott. A Cijevna folyón lévő vízesés, amit arra felé egy kis túlzással Niagarának, a folyó kanyonját, pedig Coloradónak hívnak.

A Cijevna folyó Albániában ered, (az albán határ a vízeséstől légvonalban kb. 15 km-re van) A Prokletije hegység északi oldalán. Az albán oldalon 23 km hosszú a folyó ott Cem Selcit néven ismerik, a montenegrói szakasz pedig 33 km hosszú. A podgoricai repülőtértől nem messze ömlik a Morača folyóba.

A folyó volt a határ 1912-ig az Oszmán birodalom és Montenegró között.


Több éve már, hogy hallottunk erről a vízesésről, de sokáig nem voltunk itt. Az ősszel egy albán gazdához mentünk szőlőbort venni, és ő itt lakott a szomszédos faluban. Szőlővel megpakolva visszafelé megálltunk itt. Akkor csak részben volt teljes az élmény, mert a szárazság miatt, a folyó medre kiszáradt, de a hely akkor is csodás!

A sikerélmény csak este teljesült: szőlő bogyózás, darálás 🙂

Az elmúlt időszak elég esős volt, gondoltuk ma nagyobb sikerünk lesz a vízesésénél. Igaz, nem volt napsütéses idő, de nem volt sem hideg, sem szél.
Nyaranta a podgoricaiak gyakran járnak ide fürödni. A bátrabbak akár egy- de csak egy – helyről, akár fejest is ugorhatnak. Egyszer egy vitában egy ilyen fejesugrós fotóra valaki azt mondta, hogy “fotosop”, de nem az. Már akkor találtam egy videót is, hogy innen ugrálnak, ma pedig leellenőriztem. A víz kb egy 4×4 méteres területen legalább 4-6 méter mély.

“Niagara” vízesés koordinátái: 42.383807, 19.279304 Ezt csak átmásoljátok a google keresőbe és a térképen már látod is.

A legegyszerűbb megközelíteni a tengerpartról a Szkadari tó irányából (vagy a fizetős Sozina alagúton keresztül, vagy Petrovacnál a régi úton a hegyen keresztül. Podgorica irányába kell menni, egészen a repülőtéri körforgalomi. Itt a repülőtér jobbra van, Podgorica egyenesen. Még egy kicsit mentek egyenesen Podgorica felé, kb 250 méter után egy híd vezet át a Cijevnán. Innen még 250 méter után el kell fordulni jobbra Kuće Rakića felé.Innen kb 7 perc, 5 km az út. A vízesés jobb oldalon lesz.
Remélem szép emlék lesz nektek is!

Vélemény, hozzászólás?