Hibaüzenet

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/menu.inc 2405 sor).

Beutazás, tartózkodás

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél
Elvárt érvényessége:

 

IGEN
A tervezett beutazás napjától számított + 90 nap
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  

 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM útikokmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentesség kiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően, be kell jelenteni! A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor 60-600 Euro pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat, egyúttal a napi 0,90 Euro idegenforgalmi adót is ekkor kell megfizetni.  Mivel a szükséges informatikai fejlesztések még nem fejeződtek be, ezért még nem minden településen lehetséges az elektronikus úton történő bejelentés és az idegenforgalmi adó átutalással történő megfizetése. 

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

Munkavállalás, jövedelemszerzés:

A munkanélküliség csökkentése érdekében szigorodtak a külföldiek munkavállalásának feltételei. Azok a magyar állampolgárok, akik Montenegróban kívánnak munkát vállalni először a Rendőrségtől kell megkérniük a munkavállalási engedélyt. (Az engedély kiadásának határideje 5 munkanap). Ennek birtokában fordulhatnak Montenegró budapesti Nagykövetségéhez a „D” típusú tartózkodási vízum felvétele céljából. A montenegrói hatóságok megkülönböztetetten kezelik azokat a munkavállalási engedély kérelmeket, amelyeket bejegyzett cégek, az országban működő külföldi érdekeltségű gazdasági társaságok nyújtanak be, az egyéni munkavállalókéhoz képest. A munkavállalási kérelemhez az alábbi dokumentumokat szükséges csatolni:

  • a montenegrói munkáltatóval már megkötött munkaszerződés,
  • banki igazolás (montenegrói bankszámlaszám ahova a munkabérét kapja),
  • montenegrói lakáscím, a tervezett tartózkodás helye,
  • a munkáltató vállalat cégbejegyzésének másolata,
  • a munkáltató által kitöltött adatlapok a Belügyminisztérium részére.

Egyéb célú tartózkodás:

A vízum kérelmezése során igazolni kell a tartózkodás célját, helyét, továbbá a tervezett tartózkodás idejére a megélhetés fedezetét. 

Megjegyzés: A Montenegróban saját ingatlannal rendelkező külföldieknek is – tartózkodási idejüktől függetlenül – meg kell fizetniük az „üdülőhelyi illetéket”, amely településenként és szezononként eltérő lehet, összege 0,50 Euro – 1,20 Euro / fő / nap.

Gépkocsivezetés:

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. 

Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

További hasznos információt a közlekedésről lentebb olvashat.

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

Amennyiben a fenti feltételek nem valósulnak meg, a háziállat az országba nem hozható be. 

A háziállatok saját gépjárművel hozhatók be Montenegróba, autóbusszal vagy vonattal történő utaztatás esetén az adott szállítási cég nyújt bővebb információt a szállítás feltételeiről.

A turisták által behozott háziállatok nem kerülnek karanténba.