Blogok

Karácsonytól karácsonyig a tengerparton!

Ki nem szeretné? Az elején bevallom, hogy a cím egy kicsit ravasz. Ugyanis itt a katolikus és a pravoszláv karácsony közötti két hétre gondoltam. Az itteni ortodox karácsonyi szokásokról itt olvashattok! Ebben az időszakban is érdemes a montenegrói tengerparton lenni. Az itteni idegenforgalmi szakemberek úgy 20 évvel ezelőtt jöttek rá, hogy ennek az időszaknak is van potenciálja.  Az első időben csak Budva élt ezzel a lehetőséggel, de kb. 5-6 évvel ezelőtt, - amikor már egy szilveszteri időszak 50 ezer látogatót hozott a városba - a többi tengerparti város is feleszmélt és elkezdett bulikat szervezni a szilveszteri időszakban.

A tivati Tito szobor

Marko Perković egy érdekes egyéniség! 2006. november 29-én találkoztunk egymással először. Meghívott bennünket a tivati Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság(!) konzulátusának épületébe egy fogadásra, mivel nagy ünnep ez a nap Jugoszlávia történelmében. Ez a szocialista Jugoszlávia születésnapja, amely 1943. 11. 29-én született és 2002-ben szűnt meg.

A Montenegrói Niagara

Ma délelőtt egy kis dolgunk akadt az albán- montenegrói határon. Nem a határátkelőn! Járhatatlan utakon szerettük volna megközelíteni a Bojana folyó szétválását, - a torkolati delta kezdetét.   Itt már a folyó túloldala Albánia. Nem jártunk sikerrel, mert egyetlen pont volt, ahonnan látszott volna a sziget kezdete az a határőség laktanyájának az udvara. Ott meg nem volt szabad fotózni. Ekkor úgy gondoltuk, hogy ez a nap se teljen el, happy end nélkül, elmegyünk egy nagyon szép helyre. A Bojana folyóról bővebben:   Nem a tengerparton van. Közületek már biztos többen voltatok már ott. A Cijevna folyón lévő vízesés, amit arra felé egy kis túlzással Niagarának, a folyó kanyonját, pedig Coloradónak hívnak.

Utazás télen

A téli közlekedésben nem a havazás és a csúszós utak jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezekre fel lehet készülni. Nekem télen utazáskor nagyobb veszélyt a nagy eső, illetve a hóolvadás jelent. Régebben ezekre a veszélyekre nem is gondoltam. Négy – öt évvel ezelőtt a Piva – kanyon mellett vezető úton, az alagutak tele voltak jégcsappal. Az egész úgy nézett ki, mint egy cseppkőbarlang. Egy alagútban több száz, akár 1-2 méteres jégcsap is lógott az alagút tetejéről. Nagyon szép látvány volt! Csak később fordult meg a fejemben, amikor az úton láttam egy fentről leesett és darabjaira tört jégcsapot, hogy ez akár ránk is eshetett volna…

Január 7. - Jézus megszületett!

Gyermekkoromban már kezdett érdekelni az üzletelés. Azt már tudtam, hogy az akkori Jugoszlávia bizonyos területein, nem akkor ünneplik a karácsonyt, amikor mi, hanem két héttel később: január 7-én. Kitaláltam, hogy milyen nagy üzlet lenne december 25-én felvásárolni az összes megmaradt karácsonyfát és azt el lehetne adni azokon a területeken, ahol január 7-én van a Karácsony.

A csodálatos Bojana

Három napra eljöttünk kirándulni Anitávall, a Kotori - öbölből Ulcinj mellé. A szállásunk az albán határtól mindössze kb. 2,5km-re van. Még mielőtt leharapnátok a fejünket, hogy a Kotori - öbölből ide jövünk, elmondom azt, hogy ennek a vidéknek is megvannak a szépségei, tiszta, rendezett, kulturált helyei, csak meg kell azt találni, fel kell fedezni. A főszezon elmúltával, egész évben többször, - talán havonta, kéthavonta - eljövünk ide.

A kis herceg

A minap egy olyan vendég érkezett Montenegróba, hogy a montenegrói kormányfő a következőket üzente neki: "Az Ön montenegrói látogatása egy olyan alkalom a találkozásunkra, amit nem lehet elmulasztani".https://kotor-apartman.info/foto/blog/kata/jadran/jadran.jpg Én még ilyen üzenetet nem kaptam, még a helyettesétől sem, egyedül a magyar belügyminiszter küldött sms-t 2013. március 15-én, hogy üljek át a másik autóba :). Mivel az USA-ban a Voice of America portálon is megjelent egy hír erről az eseményről, ezért egy kicsit utána jártam ki is ez az illető. Az Ő neve: الوليد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود

Last minute akció!

Egy Last minute akcióra hívnám fel a figyelmeteket! Ma este kezdődik egy fórumbeszélgetés Sveti Stefanban, „Lehetőségek a bizonytalanság korszakában” címmel. Több neves előadója is lesz ennek a Global Citizen Forum rendezvénynek: Duško Marković kormányfő, Gaston Browne, Antigua és Barbuda kormányfője, Sheikh Mohammed Al Thani a katari királyi család tagja, Akon és Eve zenészek mellett itt lesz Robert De Niro színész és még sokan mások.