Blogok | Kotor-apartman

Blogok

A Montenegrói Niagara

Ma délelőtt egy kis dolgunk akadt az albán- montenegrói határon. Nem a határátkelőn! Járhatatlan utakon szerettük volna megközelíteni a Bojana folyó szétválását, - a torkolati delta kezdetét.   Itt már a folyó túloldala Albánia. Nem jártunk sikerrel, mert egyetlen pont volt, ahonnan látszott volna a sziget kezdete az a határőség laktanyájának az udvara. Ott meg nem volt szabad fotózni. Ekkor úgy gondoltuk, hogy ez a nap se teljen el, happy end nélkül, elmegyünk egy nagyon szép helyre. A Bojana folyóról bővebben:   Nem a tengerparton van. Közületek már biztos többen voltatok már ott. A Cijevna folyón lévő vízesés, amit arra felé egy kis túlzással Niagarának, a folyó kanyonját, pedig Coloradónak hívnak.

Utazás télen

A téli közlekedésben nem a havazás és a csúszós utak jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezekre fel lehet készülni. Nekem télen utazáskor nagyobb veszélyt a nagy eső, illetve a hóolvadás jelent. Régebben ezekre a veszélyekre nem is gondoltam. Négy – öt évvel ezelőtt a Piva – kanyon mellett vezető úton, az alagutak tele voltak jégcsappal. Az egész úgy nézett ki, mint egy cseppkőbarlang. Egy alagútban több száz, akár 1-2 méteres jégcsap is lógott az alagút tetejéről. Nagyon szép látvány volt! Csak később fordult meg a fejemben, amikor az úton láttam egy fentről leesett és darabjaira tört jégcsapot, hogy ez akár ránk is eshetett volna…

Január 7. - Jézus megszületett!

Gyermekkoromban már kezdett érdekelni az üzletelés. Azt már tudtam, hogy az akkori Jugoszlávia bizonyos területein, nem akkor ünneplik a karácsonyt, amikor mi, hanem két héttel később: január 7-én. Kitaláltam, hogy milyen nagy üzlet lenne december 25-én felvásárolni az összes megmaradt karácsonyfát és azt el lehetne adni azokon a területeken, ahol január 7-én van a Karácsony.

A mi nyelvünk

Montenegró függetlenségének kilátása után - 2007-ben, az alkotmányban szerepelt, hogy a hivatalos nyelv a montenegrói, a cirill és a latin betűs írásmód egyenrangú.

A csodálatos Bojana

Három napra eljöttünk kirándulni Anitávall, a Kotori - öbölből Ulcinj mellé. A szállásunk az albán határtól mindössze kb. 2,5km-re van. Még mielőtt leharapnátok a fejünket, hogy a Kotori - öbölből ide jövünk, elmondom azt, hogy ennek a vidéknek is megvannak a szépségei, tiszta, rendezett, kulturált helyei, csak meg kell azt találni, fel kell fedezni. A főszezon elmúltával, egész évben többször, - talán havonta, kéthavonta - eljövünk ide.

A kis herceg

A minap egy olyan vendég érkezett Montenegróba, hogy a montenegrói kormányfő a következőket üzente neki: "Az Ön montenegrói látogatása egy olyan alkalom a találkozásunkra, amit nem lehet elmulasztani".https://kotor-apartman.info/foto/blog/kata/jadran/jadran.jpg Én még ilyen üzenetet nem kaptam, még a helyettesétől sem, egyedül a magyar belügyminiszter küldött sms-t 2013. március 15-én, hogy üljek át a másik autóba :). Mivel az USA-ban a Voice of America portálon is megjelent egy hír erről az eseményről, ezért egy kicsit utána jártam ki is ez az illető. Az Ő neve: الوليد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود

Last minute akció!

Egy Last minute akcióra hívnám fel a figyelmeteket! Ma este kezdődik egy fórumbeszélgetés Sveti Stefanban, „Lehetőségek a bizonytalanság korszakában” címmel. Több neves előadója is lesz ennek a Global Citizen Forum rendezvénynek: Duško Marković kormányfő, Gaston Browne, Antigua és Barbuda kormányfője, Sheikh Mohammed Al Thani a katari királyi család tagja, Akon és Eve zenészek mellett itt lesz Robert De Niro színész és még sokan mások.

A big game fishing tényleg a sznobok sportja?

A big game fishing a horgászatnak az a formája, amikor ormótlan erős pecabotra, egy ormótlan nagy orsót tesznek, azzal a céllal, hogy a vízbe lógatott ormótlan nagy horogra tonhal, vagy kardhal akadjon, valahol a nyílt tengeren.

Dubrovnik ostroma

Azért erről se feledkezzünk meg! A mai napon, pontosan 26 évvel ezelőtt kezdődött Dubrovnik ostroma. A Jugoszláv Néphadsereg, a tartalékos katonákkal együtt reggel 6 órakor a szárazföldről, a levegőből és a tengerről is támadtak. Elsődleges céljuk a kommunikáció és az áramellátás megszüntetése volt. Az ostrom 3 hónapig tartott. Ez idő alatt kb. 50 ezer lakos maradt víz, villany és rendszeres élelmiszer ellátás nélkül. De nem csak Dubrovnikot zárták el a külvilágtól, hanem a Prevlaka félszigettől egészen a Neretva folyóig.

Osztrák - Magyar Monarchia elesettjeinek

Az első Világháborúban 791 az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében harcoló katona halt meg itt a környéken. A pontos névsor is meg van: Magyar Csaba Montenegró tiszteletbeli konzulja kutatta fel. A Herceg Noviban lévő Városi temetőben (Gradsko groblje), ahol a sírjaik voltak, egy emléktábla áll, amit a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma állított 2009-ben.
Subscribe to RSS - blogok