Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).

Dubrovnik ostroma

Azért erről se feledkezzünk meg! A mai napon, pontosan 26 évvel ezelőtt kezdődött Dubrovnik ostroma. A Jugoszláv Néphadsereg, a tartalékos katonákkal együtt reggel 6 órakor a szárazföldről, a levegőből és a tengerről is támadtak. Elsődleges céljuk a kommunikáció és az áramellátás megszüntetése volt. Az ostrom 3 hónapig tartott. Ez idő alatt kb. 50 ezer lakos maradt víz, villany és rendszeres élelmiszer ellátás nélkül. De nem csak Dubrovnikot zárták el a külvilágtól, hanem a Prevlaka félszigettől egészen a Neretva folyóig.

A 11-13 ezer állig felfegyverzett katonával szemben, a közel 200 km-es frontszakaszon kb. 750 gyengén felfegyverzett horvát katona állt.
A támadások alatt, kb 400-an haltak meg és 15 ezren hagyták el menekültként Dubrovnikot.


A dolgok soha sem teljesen feketék és fehérek, az is bizonyítja, hogy Dubrovnik megszállását a montenegrói, kumbori laktanya parancsnokának, Vladimir Barović admirálisnak kellett volna irányítani, de ő azt mondta, hogy az ő irányítása alatt, a katonái soha nem lőnek a horvátokra, ha őt mégis erre kényszerítenék, akkor ő már biztos nem lesz az élők sorában. A dubrovniki támadás előtt két nappal - szeptember 29-én - rejtélyes körülmények között meghalt. Halála részletei ismeretlenek, négy elmélet is kering. Az tény, hogy egy helikopterrel jött Vis szigetről Kumborba, a helikopter lezuhant, a másik három utas túlélte, ő belehalt a balesetbe.

 

0
No votes yet