Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).

Megérkezett az első "fecske" - kezdődik a szezon!

Régebben a tavasz kezdetét az jelezte, amikor a kikötők a barkácsoló mesterektől voltak hangosak. Az utóbbi 10 évben megjelent egy másik "szezonnyitó érzékelő". Szombaton reggel megjött az első luxus óceánjáró Kotorba. A Berlin. Nem a legnagyobb, inkább a kisebbek közül való, de ez már azt jelenti, hogy itt a tavasz, kezdődik a szezon.

Ezeket a luxus óceánjárókat egymás között csak "krúzereknek" szoktuk nevezni, ezért most is így fogom.

A Berlin egy klasszikus luxushajó, németül és angolul beszélő személyzettel.

Adatai:

 • Hossza: 139 m
 • Szélessége: 17.5 m
 • Merülése: 4.82 m
 • Kabinok száma 206 (158 kabin kifelé néző ablakokkal)
 • Utasok max száma: max 412
 • Személyzet: 180
 • Súlya: 9,570 tonna

A kotori kikötőbe az első nagyobb krúzerek 2006-tól érkeznek. Az első évben 50 000 vendéget hoztak. Ekkor ez még akkora szenzáció volt, hogy egy hűvös tavaszi reggelen a mi kis stábunk is kiment, hogy felvegyük, ahogy az első, egy 30 méter széles hajó átúszik a Kotori - öböl legszűkebb  részén, a kb. 300 méter szélés Verige - szoroson. Egy ismerősünk kapcsolatban volt a kotori révkapitánnyal, tőle tudtuk meg, hogy pontosan mikor érkezik a hajó.

Abban az időben a krúzerek érkezése még sokkal nagyobb szenzáció volt. Minden egyes hajó érkezésekor a révkapitány Herceg Novinál a kapitányság hajóján várta a krúzert, átszállt és az ő (formális) irányítása alatt érkezett meg a krúzer Kotorba.

Azóta egyre több és egyre nagyobb krúzerek érkeznek. Van olyan nap, hogy 4 krúzer is itt van Kotorban. A négy hajón átlagban 6 000 turista érkezik. Számuk évről - évre nő, a 2016-os statisztika alapján luxushajókkal az adriai kikötőkbe közel 5 millió turista érkezett mintegy 3500 hajóval. Mindkét adat felülmúlja a 2015-ös statisztikai adatokat.

Tavaly a turisták és a krúzerek száma alapján Kotor az Adria 3. helyezettje lett. Az első helyezett Velence: 529 hajóval  1 550 000 turista érkezett. A második helyen Dubrovik (880 000 turista, 629 hajó) a harmadik helyen Kotor áll (491 632 vendég 478 hajóval)!

A Carnival Vista volt eddig a legnagyobb - Kotorban kikötő - krúzer. A hajót tavaly április 28-án vette át a tulajdonosa a gyártótól, 780 millió dollárért cserébe. Ezen a hajón a kubai kultúra szerelmesei, kubai stílusban kialakított kabinokban élvezhetik a hajón töltött időt! Az első útjára május elsején indult. Ezen az utazáson 3 727 utas és 1 445 fős személyzet volt a hajón. Az út Trieszttől  - Kotor éintésével - Barcelonáig tartott. Kotorba érkezésekor itt már volt másik két hajó, így az nap összesen 5 944 utas és 2 300 "matróz" tartózkodott.

A hajó méretei:

 • Hossza: 324 méter
 • Szélessége: 48 méter
 • Súlya: 133 500 tonna
 • Szintek száma: 15
 • Maximális sebessége: 23 csomó (43 Km/h)
 • Merülése: 8 méter

Ez az üzletág első látásra úgy tűnik, hogy mindenkinek kedvező. Az igazság az, hogy a kikötő - városok panaszkodnak, hogy a turisták nem biztos, hogy egyáltalán lejönnek a hajóról, nem hogy vásárolnának, fogyasztanának. Többek között ezért kell az utasoknak 100-300 Euro közötti kikötői illetéket fizetni utazásonként, hogy a településeknek legalább ennyi bevétele származzon az üzletből. Ez így sem kevés bevétel, ebből tavaly Montenegrónak 12,5 millió eurós bevétele származott. A rengeteg vendég fennakadásokat okoz a települések közlekedésében. A gyalogátjáróknál, az őket kirándulásra szállító buszok kornyékén, stb. Nyáron többek között ezért is nehézkes a közlekedés Kotorban.

Ez mellett a környezetvédők is fel vannak háborodva. Ezek a hajók - igaz a nyílt tengeren - de naponta utasonként legalább 3-4 kg szemetet hagynak maguk után. Ez a szám sokkal nagyobb, mint ha ezek a vendégek hotelekben lennének elszállásolva, mert sokkal több egyszer használatos műanyag edényt használnak. Naponta utasonként 120-340 liter szennyvíz folyik a tengerbe.

A hajó motorjainak hűtésére használt tengervíz mennyisége sem kevés. Óránként 500 ezer liter víz folyik át a motorokon, ezt hűtés nélkül - kb. 60 fokosan - visszaengedik a tengerbe.

Az üzemanyag fogyasztás sem kevés. Ezek az elképzelhetetlen méretű - közel 60 000 kW-os - motorok naponta 40 tonna üzemanyagot fogyasztanak.  Ezzel az üzemanyag mennyiséggel egy személyautó közel félmillió kilómétert tudna megtenni! De nézhetünk egy másik példát is: a krúzer fogyasztása annyi, mint 2000 teherautó fogyasztása!

Ezen a térképen online követhetőek a hajók. A zölddel jelöltek az utasszállító, a barna, sárga pedig a teherszállító és a tartályhajók. A kékek a halászhajók. Az látszik, hogy az utasszállítók száma sokkal kevesebb, mint a többi hajó. Elgondolkodtató....

Ezen a weboldalon szoktam követni a krúzereket, itt sok adatot megtudok róluk: https://www.vesselfinder.com/

5
Average: 4.9 (7 votes)