Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).

Sopot a titokzatos

Risan (Riszán) központjától Herceg Novi irányába kb. 2 km távolságra egy kis hídon visz keresztül az út. Ezt a hidat általában észre sem lehet venni. Itt - a híd alatt - ömlik időszakosan a tengerbe a Sopot (Szopot) búvópatak, amely sok-sok titkot rejt még magában.

Általában, - az év nagy részében - Risanból nem ez a kép fogadja az erre járót. csak nagyobb esőzések után, de főleg az őszi és a téli hónapokban.

Ez a barlang nyílás az év nagy részében száraz, és be is lehet menni rajta a barlangba. Aki rászánja magát erre a kirándulásra, zseblámpát és meleg ruhát vigyen magával, mert a hegy gyomrában állandóan 10 fok körüli hóméeséklet van. A barlang a kígyók búvóhelye is, mindenre fel kell készülni!!!

A barlangban kb. száz méterre a bejárattól  - eddig lehet elmenni "szárazon" - egy smaragdzöld színű tó van. Az egész barlang nagyon misztikus. Az 1970-es évekig titok övezte, hogy mi is lehet a tó mélyén, és hogy honnan folyik oda ez a rengeteg víz. A víz hőmérséklete is 10 fokos.

Két fiatal jugoszláv barlangász 1975-ben lemerült a tóba, és kereste azt a csatornát, ami vízzel tápáljálja a tavat. Ezen a nyíláson keresztül kb 150 métert jutottak előre, illetve mélyebbre.

Az eddigi információk szerint ettől a ponttól csak egy francia csoport jutott tovább. Nekik sikerült még 15 méterrel mélyebbre jutni. Ez a pont már 30 méterre volt a tengerszint alatt!

Mindkét barlangász csapat szerint, a tó fenekén van egy nagy - kb 5 méter átmérőjű - tölcsérszerű nyílás, és azon keresztül töltődik fel a tó vize.

A helyiek szerint, ha Európa legcsapadékosabb településen esik az eső, akkor kb 6 óra múlva feltöltődik a tó vize annyira, hogy ebből a szép vízesésből víz fojjon.

Crkvicéről itt bővebben: http://kotor-apartman.info/blog/crkvice

5
Average: 5 (2 votes)