Hibaüzenet

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).

Megvigyázott, üzemképes kompot vennék! Jelige Bar-Bari

A 44 éves Sveti Stefan (Szveti Sztefan) II komphajó, az egyetlen Montenegrót Olaszországgal összekötő kompjáraton teljesített szolgálatot. Sok esetben, ez a több, mint 50 éve működő járat volt az "ablak a világra". Az első járat 1965. június 18-án indult Barból Bariba.

Kb. egy éve kezdtek el terjedni azok a pletykák, mely szerint problémák merültek fel a Sveti Stefan II-vel kapcsolatban. A montenegrói Barska Plovidba  51%-ban állami cég üzemeltette ezt a járatot. A cég gazdasági eredményei folyamatosan romlottak. Évről - évre csökkent az utasok és az autók száma is. A komp pedig egyre idősebb lett. A gazdaságilag jól működő kompok átlag életkora 15 év. Már egy évvel ezelőtt a Barska Plovidba akkori igazgatója Rade Radoman beismerte, hogy a járat vesztességes, nagyon drága üzemanyag árra hivatkozva. Az igazgatótanácsnak többször javasolta, hogy a Sveti Stefan II-t le kellene cserélni egy fiatalabb, gazdaságosabb, kisebb kompra, de Rade Radoman ebben a vitában alul maradt.

2015-ben 39 198, 2016-ban 37 000 utas, a  fénykorban - 2007-ben - 91 000 utas vette igénybe ezt a szolgáltatást. Az utasok számának csökkenéséhez több tényező is hozzájárult, pl. a fapados légitársaságok megjelenése, az üzemanyag ár csökkenés. Így a koszovói és az albániai Olaszországban dolgozó vendégmunkások inkább repülővel, vagy autóval - Rijekán, Trieszten keresztül jutottak el a "csizma sarkáig".

A vészharangok nem kongtak hiába, a pletykák beigazolódtak!

2016. december 2.

A Sveti Stefan II. utolsó olaszországi útjára indult. Másnap, amikor visszatért Olaszországból, egy félre eső mólóhoz kötött ki, ahonnan már csak a "hajó temetőbe" visz az útja.

A pontot az i-re az tette rá, hogy a hajó nem felelt meg a minősítési szabvány-értéknek és így nem kapta meg a hajózási engedélyét.

A hajó ára még ilyen állapotban is tetemes, mivel tonnánként 322 dollárt kínált érte egy görög cég. Az ára kb. 860 000 Euró!

A komphajó adatai:

Gyártási év 1973
Gyártó Werft Nobiskrug GmbH, Rendsburg
Hossza 118,73 m
Szélessége 18,55 m
Merülése 5,2 m
Sebessége 22 csomó
Utasok száma 920
Fekhelyek száma 512
Szállítható autók száma: 225
A komphajó előző nevei Nieborów (1988-2002)
Stena Baltica (1988)
Prins Hamlet (1987-1988)
Prinz Hamlet (1981-1987)
Prinz Hamlet (1973-1981)

 

Nehéz eldönteni, hogy lesz-e folytatás, vagy végképp elsüllyed a Bar - Bari járat. A Barska Plovidbának nincs pénze egy új kompot venni.

Jelen pillanatban a Földön nincs olyan eladó komp, ami a célnak megfelelne. Ötletként felmerült az a gondolat is, hogy személyzet nélküli kompot (bareboat charter) bérelnének, de ez nem bizonyult gazdaságosnak, mert egy ilyen komphajó éves bérleti díja több, mint 1 millió Euró.

Sokszor terveztük, hogy egy szép októberi napon áthajózuk a Sveti Stefannal Barból Bariba, és bebarangoljuk Szicíliát. Ez a tervünk, úgy látszik ebben a formában nem fog teljesülni. De azért van egy szép emlékünk ezzel a komppal kapcsolatban. Egy gasztronómia TV műsort készítettünk a hajón 2012. június 13-án.

5
Average: 5 (2 votes)