+36309384988

Crkvice – Európa rekord – kettő az egyben!

Risan felől nagyon sokszor – szinte ami óta az új út elkészült – mentünk Nikšić, vagy Bileća irányába. Nem messze  – kb 10 percre – a Strp és Morinj közötti körforgalomtól, sokszor láttuk a Crkvice felé vezető utat, de nem azt figyeltük, mert az út jobb oldalán sokkal szebb volt a kilátás.

Egyszer hallottam róla, hogy ez Európa legcsapadékosabb települése. Erre már előbb is gondolhattam volna, mert  – főleg a téli hónapokban – itt mindig zuhogó esőben mentünk. Utána jártam és tényleg. Az alábbi táblázatból érzékelhető is ez.

Egyszer mégis rászántuk magunkat egy kirándulásra. Úgy gondoltuk, hogy egy működő települést találunk ott, talán egy -két lakossal el is tudunk beszélgetni. De embert nem találtunk! Szinte lakatlan a település. Egy ismerősöm szerint, aki egyszer lesétált a tengerig, az bolond lenne oda még egyszer visszamenni 🙂

Crkvice a Dinári-hegység, és egyben Európa legcsapadékosabb helye, mivel az évi átlagos csapadékmennyiség 4622 mm, de nem ritka a 7000 mm éves csapadékmennyiség sem. Eddig a rekordszámú csapadékmennyiség 8036 mm volt, amely 1937-ben hullott. Hasonlóan a monszunhoz, a novemberi esőzések során akár 2000 liternyi csapadék is leeshet négyzetméterenként egy hónap alatt.


A település a Dinári-hegységben helyezkedik el, 1060 méter magasságban az Orjen csúcs közelében, valamint közel fekszik a horvát és bosnyák határhoz és az Adriai-tengerparthoz. A településhez legközelebb fekvő nagyobb települések: Herceg Novi – légvonalban kb 15km,  Tivat – légvonalban kb 9 km, Risan – légvonalban 7 km, Kotor  – légvonalban 20 km.

Az érdekessége ennek a területnek, hogy annak ellenére, hogy ennyi csapadék esik, nincs patak, folyó, sőt még ivóvíz sem! A kavicsos talaj az összes vizet elnyeli, és Risan mellett időszakosan  – a nagyobb esők után – egy búvópatakból ömlik a tengerbe. Erről bővebben itt!

Crkvicének van még egy érdekessége, amit a minap olvastam. Ez miatt is írom le ezzel kapcsolatos infóimat. Ez egy újabb csúcsdöntés, aminek, már van magyar vonzata is!

Ennek a településnek kb. 100 évvel ezőtt több lakosa volt, mint az akkori Podgoricának, vagy Nikšićnek. Volt olyan időszak is, amikor több mint 10 000!! lakosa is volt!

Az Osztrák – Magyar Monachia a 19 században a Boka és a Krivoša (Crkvice és környéke) területeken elbűvölő erődítmény rendszert épített ki és itt Crkvicén a tisztek és a családtagok éltek.

A tiszteletükre áll ez ez elhagyatott emlékmű is:

A Krivoša környéki embereknek abban az időben olyan infrastruktúrájuk volt, ami sok mai településen sincs. Egy pár érdekesség ezekből az évekből:

 – kb 15 üzlet
– posta
– iskola
– hotel
– edzőterem
– lőtér
– lovarda
– színház
– mozi
– teniszpálya
– sípálya
– tekepálya
– kápolna
– temető
– focipálya, 1000 fős nézőtérrel!

Ezt még lehet fokozni: három kupleráj is volt a településen!

De ez még mindig nem Balkán, sőt Európa rekord.

Ebben az épületben volt a Balkán legnagyobb, Európa második legnagyobb péksége! Itt naponta 2400 kiló kenyeret sütöttek! A pékséget 1907-re áramfejlesztőkkel előállított árammal is ellátták, és az üzemet automatizálták is.

Azoknak, akik úgy döntenek, hogy egy délutánt rászánnak Crkvicére, ne várjanak sok megmaradt épületre, inkább olyan érzés lesz, minta ezen a területen ember még nem is járt volna.

Vélemény, hozzászólás?