Hibaüzenet

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/common.inc 394 sor).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/var/www/7hatar/kotor-apartman.info/web/includes/menu.inc 2405 sor).

Fontos tudnivalók

Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Főváros: Podgorica
Ország előhívó: +382
Pénznem: EUR
Bankkártyák: a Mastercard, Maestro és Visa-kártya általánosan elfogadott.

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó)

19807- útinformáció és közúti segélyhívó

Alapterület: 13,938 km2

Lakosság: 625,266 (2011-es adat)

Tengerpart hossza: 293.5 km, Strandok hossza: 73 km

Turistainformációk angolul:www.destination-montenegro.com; www.visit-montenegro.com

Információk a montenegrói kormányról: 

angolul: www.gov.me/en/homepage?alphabet=lat

Nagykövetségek és konzulátusok Montenegróban:

  www.mip.gov.me/en/index.php/Missions-to-Montenegro/

Közlekedés:

Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők, amelynek ára 15 napra 15 EUR, 30 napra 28 EUR (az árak indikatív jellegűek, biztosítótól és időszaktól függően változhatnak!)

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Általánosan indokolt a fokozott óvatosság a hegyi utakon, amelyek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők ugyanakkor sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!    

Állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozására hozott intézkedések:

Az állati vagy növényi eredetű fertőzések bevitelének megakadályozása érdekében, a nemzetközi gyakorlathoz igazodva Montenegróba nem engedélyezett egynapi mennyiségnél több élelmiszer behozatala. Mindenféle állati és növényi eredetű terméket be kell jelenteni a határon. Ezekből az országba bevinni legfeljebb az alábbi mennyiségeket lehet:

Növények:

Friss gyümölcsök, zöldségek (burgonya kivételével) - 5 kg
Vágott virágból csokor vagy koszorú - 1 db
Virág- vagy zöldségmag - eredeti csomagolásban - 10 dkg
Dísznövényhagymák vagy gumók - 3 kg
Szobanövény (kivétel bonsai) - 3 db
Erkélyre való növények - 3 db

Ételek, italok:

Gyerektápszer - orvosi rendelvényre - a meg nem kezdettek felbontatlan, szabályos csomagolásban
Szárított gyümölcs, zöldség, gomba, nyers kávé- illetve kakaóbab, fűszer, tea - 1 kg
Alkoholos italok eredeti csomagolásban, zárjeggyel - 1 l
Nem alkoholos italok - eredeti csomagolás - 5 l
Ásványvíz - 5 l
Vegyes, csomagolt élelmiszer közvetlen fogyasztásra (amik nem igényelnek speciális kezelést) – max. 1 kg

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni.

Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap.

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, ott, ahol a víz nem a központi vízrendszerből folyik, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban:

www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/egeszsegugyi_ellatasok_igenybevetele_montenegroban