+36309384988

Horgászengedélyek az Adrián

Egy újabb tévhitet szeretnék eloszlatni! Több forrásból is terjed, hogy Montenegróban a partról való horgászathoz nem kell engedély. Körbejártuk ezt a témát, De ha lúd Legyen kövér! Nem csak Montenegróban, hanem Horvátországban és Szlovéniában is megkérdeztük az illetékeseket.

A lényeg a következő: Montenegróban partról, csónakból, vagy akár víz alatti horgászáshoz is engedély kell. A tévhitnek annyi lehet az alapja, hogy Szlovéniában szabad a partról való engedély nélküli horgászat. Legyen egy kis jó hír is: a mi vendégeinknek segítünk kiváltani a horgászengedélyt.

A magyar turisták egyik kedvelt úticélja az Adriai tenger és ha már odáig eljutottak, akkor a pecások még véletlenül sem akarják kihagyni a tengeri horgászatot. De még mielőtt bepakolnák a horgászfelszerelést az autóba jó lesz ha egy-két dolgot észben tartanak a tengeri horgászattal kapcsolatban. Több helyen olvasni, hogy Horvátországban és Montenegróban csak a csónakos horgászathoz kell engedély, a partról engedély nélkül horgászhatunk. Hát EZ NEM IGAZ! A tengeri horgászat bármely formája engedélyköteles!

Boris Bulic, Zadar, szakújságíró, a naudici.com online és a horgászmagazinok szerkesztője, több horgászattal foglalkozó konyv szerzője

 – A horvát törvények nem teszik lehetővé az engedély nélküli horgászatot. A tengeri horgászathoz is szükséges a sporthorgász engedély. A külföldieknek ez azt jelenti, hogy el kell menniük valamelyik sporthorgász egyesületbe, ahol kiválthatják az engedélyüket,    . Ha a parti őrség, vagy a vízirendőrség tetten éri azt, aki engedély nélkül horgászik, annak elkobozhatja a felszerelését, a zsákmányát, és még bírósági eljárást is indulhat ellene.

A horgászengedélyeket horgászboltokban és horgászegyesületeknél lehet kiváltani.   de akit elkapnak 3 ezer kunás bírságra is számíthat. Az ellenőrzés során nem csak az engedélyt, hanem a kifogott hal mennyiségét is ellenőrzi a hatóság.

Boris Bulic

– Korlátozva van a kifogott hal mennyisége is: naponta maximum 5 kg kisebb és egy kapitális méretű halat jelent. Tehát ha van 5 kg apróhalunk és egy 15 kg-s halunk, az úgy teljesen rendben van. Az e fölött kifogott halmennyiség után is komoly büntetés jár. Emellett van haltilalom, vannak védett halaink és van méretkorlát is, de ezek engedélyben pontosan fel vannak tüntetve. A lista nem túl hosszú, könnyű lesz betartani.

A napijegy 60 kunába kerül, a 2 napos engedélyért 150, a heti jegyért 250, míg a havi horgászengedélyért 500 kunát kell fizetni. Horvátországban két bottal, botonként legfeljebb 3 horoggal lehet pecázni. A speciális horgászatról, mint például a big game – az engedélyértékesítő helyeken érdemes érdeklődni.

Montenegróban csak úgy, mint Horvátországban engedélyhez kötött a sporthorgászat akár partról, akár csónakból, akár egy kis spiccbottal vagy éppen zsebpecával horgászunk. “Az engedélyeket az Országos Horgász Szövetség tagszervezetei adják ki. Minden városban több egyesület is működik és a horgászboltokban is ki lehet váltani 15 euróért a 10 napos vagy 30 euróért a 30 napra szóló horgászjegyeket. A kiváltott engedélyek az Adria egész montenegrói partszakaszára érvényesek. Akik a vízalatti halfogást is szeretnék kipróbálni megtehetik, az engedély kiváltására a lehetőség adott.” Ezt nyilatkozta vladoslav Vuković, a montenegrói tengeri horgász egyesület Versenybizottságának elnöke

Nikolaj Knezevic elnök, Budvai Tuna Tengeri Sporthorgász Egyesület

– A mi egyesületünk kizárólag vízalatti halfogással foglalkozik, és így ami egyesületünk adja ki a vízalatti halfogáshoz az engedélyeket. A Stop az orvhalászatnak akció beindultával, az elmúlt három évben ezek az ellenőrzések elég gyakoriak, ezért azt javaslom minden turistának, hogy kötelezően váltsa ki a jegyet, melyek lehetnek 10 és 30 napra szólóak. A törvényt be kell tartani és hogy a turistáknak ne legyen kellemetlenségük búvárkodás közben, valamelyik búvár egyesületnél, amelyből 5 van Montenegróban, váltsák ki az engedélyt. Az elérhetőségeink az interneten megtalálhatóak.

Szlovéniában heti és havi jegyek kiváltására van lehetőség, 7 illetve 30 euróért. Ezekért az összegekért 2 bottal, botonként három horoggal lehet pecázni… csónakból.

Mario Druskovich elnök, Oradela Sporthorgász Egyesület, Piran

Szlovániában a parti horgászathoz nem kell engedély. Éppen ezért sokan járnak hozzánk pecázni, főként ősszel kalmárhalat fogni.

Szlovéniában az interneten is van lehetőség horgászjegyet venni, ellenőrzéskor a vásárláskor kapott kódot kell megmutatni. A szlovén szövetség azt kéri a horgászoktól, hogy az interneten vásárolt horgászjegyet a horgászat megkezdése előtt legalább 1 órával vegyék meg!

Ez a tudósítás itt online is megnézhető (igaz még a nem magyar részek nincsenek szinkronizálva):

Ezt a tudóstítást 2019. június 6-án sugározza a M4 Pecatúra című műsora, akko már a nem magyar részek is szinkronizálva lesznek.

Boris Bulić-tyal egy horgászás

A montenegrói törvény:

ZAKON O MORSKOM RIBARSTVU I MARIKULTURI

(“Sl. list Crne Gore”, br. 56/09 od 14.08.2009, 40/11 od 08.08.2011)

Član 59

Sportsko-rekreativnim ribolovom mogu se baviti fizička lica koja imaju dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov. Obrazac dozvole za sportsko-rekreativni ribolov distribuira organ uprave Savezu za sportski ribolov na moru Crne Gore (u daljem tekstu: Savez). Dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov izdaju sportsko-ribolovni klubovi koji su članovi Saveza. U opštinama u kojima nije osnovan sportsko-ribolovni klub koji je član Saveza, dozvolu izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove sporta i rekreacije. O broju izdatih dozvola za sportsko-rekreativni ribolov Savez dostavlja izvještaj organu uprave na kraju polugodišta, za vrijeme važenja dozvole. Dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov može koristiti samo lice na čije je ime dozvola izdata. Nosilac dozvole za sportsko-rekreativni ribolov dužan je da dozvolu drži kod sebe prilikom obavljanja sportsko-rekreativnog ribolova.

Vélemény, hozzászólás?