+36309384988

Horgászna a tengeren?

Biztos sokak fejében megfordult,  hogy ha már nyaralni indulnak, hozzák-e magukkal  horgászfelszerelést? Szerintem kár lenne otthon hagyni!

Montenegróban egyre komolyabban veszik a tengeri horgászok ellenőrzését. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbáljunk meg horgászni, csak tudni kell a szabályokat.

A tengerre vonatkozó turista horgászjegynek egyenlőre két módozata van, az egyik 15 napos, a másik 30 napra jogosít fel horgászatra. Ez a horgászengedély az Adria teljes montenegrói szakaszára érvényes, akár partról, vagy csónakból. A montenegrói horgászszövetségben  nyárra tervezik a napi jegy kiváltásának lehetőségét is, de erról még semmi konkrét infó nincs.

Maximálisan 2 “botot” használhatunk, 3-3 horoggal. A botot azért tettem idézőjelek közé, mert itt a tengeren sokan  – főleg a csónakból való horgászatkor – nem használnak botot.

Ügyelni kell arra, hogy az adott halfajra meghatározott minimális méret korlátot betartsuk.

Nem akarom elvenni a horgászási kedvet, de – az itteni horgászok szerint – a tengeren az “R” betűs hónapokban megy legjobban a hal, vagyis május, június, július, augusztus nem a legjobb időszak kapitális halak fogására. A tengeri horgászatra nem jellemző az, mint pl. Magyarország területén, hogy a horgász a nap végére akár 3 -5 kg halat kifogjon.Van erre itt is esély, sőt! De jobb ha nem erre számítunk.

A végére hagytam egy jó és egy rossz hírt:
– a jó hír, hogy a horgászengedély kiváltásához nem kell rendelkeznünk vizsgával, semilyen horgászattal kapcsolatos dokumentumot nem kell a kiváltáskor felmutatnii. Az engedély sem drága. A 10 napos 15, a 30 napos 30 Euróba kerül.
– a rossz hír, hogy az ellenőrök egyre akítívabbak, és egyre többen vannak. A horgászengedély kiváltása pedig nem egyszerű feladat. Először is meg kell találnunk a helyi horgászegyesület irodáját. Ezeknek az irodáknak legtöbbször nincs nyitva tartási rendje, így mire eljutunk az egyesület titkárához, nem egyszerú feladat. De minden rosszban van valami jó: azoknak a horgászoknak, akik a www.kotor-apartman.info oldalon keresztül foglalnak szállást a házigazda átvállalja a horgászengedély kiváltásának elintézését.

Vélemény, hozzászólás?