+36309384988

Január 7. – Jézus megszületett!

Gyermekkoromban már kezdett érdekelni az üzletelés. Azt már tudtam, hogy az akkori Jugoszlávia bizonyos területein, nem akkor ünneplik a karácsonyt, amikor mi, hanem két héttel később: január 7-én. Kitaláltam, hogy milyen nagy üzlet lenne december 25-én felvásárolni az összes megmaradt karácsonyfát és azt el lehetne adni azokon a területeken, ahol január 7-én van a Karácsony.

Szerencsére, – nem sokkal később – rájöttem, hogy ezekben az ortodox (pravoszláv) vallású közösségekben, nem a fenyőfa a Karácsony főszereplője, hanem a badnjak. Magyarul ez ’rönk, tuskó, valójában a fiatal tölgyfa törzséből való darabok vagy a fa ágai. Legtöbb hagyomány is a Karcsonyt megelőző nappal és a badnjakkal kapcsolatos.

Még hajnalban, napfelkelte előtt a férfiak kimennek az erdőbe badnjakot vágni. A hagyomány szerint az ág levágása előtt, keresztet vetnek, meglocsolják az ágat borral, és búzát szórnak rá.

Az asszonyok otthon várják őket, búzát szórnak a bejárat és a tüzhely közé. Ekkor egy kis ágat a túzbe dobnak.

A hagyományoktól eltérően, badnjakot lehet venni 0,5 – 2 Euró közötti áron is.

A Szentestét (Badnje veće) 40 napos böjt előzi meg, így még este is csak priganicát (lángos tésztából készült olajban sült gombócok), babot, halat és krumplit és magvakat esznek.

Napnyugta után következik a karácsonyi ünnepség fénypontja. A teplom melleti téren az ünnepi szetmise keretében, mindenki elhozza a saját badnjakját (csak egy kis ág marad otthon), amit a téren meggyújtanak.

A hagyomány szerint ezt a tüzet Jézus születéséig, azaz éjfélig ápolni kell.

Éjfélkor nagy ünneplés van a tereken, harangszó, petárdák, tüzijáték!

Éjfél után az ünnepi vacsora következik, áldozat kerül az asztalra. Általában ez sült malac.

Az ünnepek alatt az emberek egymást a “Hristos se rodi” és válaszul a ” Vaistinu se rodi” köszönéssel üdvözlik.

Nagyon sok szimbolika van a szertartásban, de erről majd talán jövő Karácsonykor írok.

Ami nagyban különbozik a mi szokásainktól, hogy nincs nagy ajándékozás. Általában zokni, törölköző az ajándék. A pogácsákba rejtenek el sütés előtt eurós pénzérméket, ez a gyerekek ajándéka. Nincs bevásárlási láz, hitelre vett plazma TV, stb.

Fontos lenne nekünk is ezt végig gondolni, hogy a Karácsonyt ne a vállunkon, hanem a szívünkben érezzük!

Vélemény, hozzászólás?