+36309384988

Karácsonytól karácsonyig a tengerparton!

Ki nem szeretné? Az elején bevallom, hogy a cím egy kicsit ravasz. Ugyanis itt a katolikus és a pravoszláv karácsony közötti két hétre gondoltam.

Az itteni ortodox karácsonyi szokásokról itt olvashattok!

Ebben az időszakban is érdemes a montenegrói tengerparton lenni. Az itteni idegenforgalmi szakemberek úgy 20 évvel ezelőtt jöttek rá, hogy ennek az időszaknak is van potenciálja.  Az első időben csak Budva élt ezzel a lehetőséggel, de kb. 5-6 évvel ezelőtt, – amikor már egy szilveszteri időszak 50 ezer látogatót hozott a városba – a többi tengerparti város is feleszmélt és elkezdett bulikat szervezni a szilveszteri időszakban.

A két karácsony között (december 25 – január 7) a valamikori Jugoszlávia területén lévő összes népszerű zenekar, énekes valahol itt koncertezik. A hotelekben, éttermekben lévő bulik fizetősek, néhol a szállodai éjszakák árát is tartalmazzák. A Budva melletti Splendid hotelben a 800 vendéget a népszerű Bijelo Dugme zenekar szórakoztatta.

Mi a városok főterén lévő ingyenes koncerteket szeretjük. Hangulatosak, még ha az ember a zenét nem is annyira ismeri, vagy szereti.

Többnyire Budvában szoktunk szilveszterezni. Ezt a koncertet a montenegrói állami TV élőben közvetíti, ez a szilveszteri műsor.

Az idén váltani szerettünk volna, mivel Budvában az 50 ezer ember már kicsit sok nekünk. Bar és Tivat között vaciláltunk. Végül a szilveszter éjjelt Tivatban töltöttük, koncerteket hallgatva, a Porto Montenegro-ban sétálva tűzijáték kíséretében 8 fokos hőmérsékletben.

Szilveszter éjjelén Željko Joksimović szerb énekes tartott koncertet. Ő egy tehetséges, több nyelvet beszélő, több hangszeren játszó, nagyon népszerű énekes, dalszerző, az Eurovíziós Dalfesztiválon egyszer második, egyszer harmadik helyezett is volt. Nem volt rossz koncert, de lehetett volna másik fellépővel überelni. Az előadó a maximumot adta, de a műfaj kicsit nyálas, nem annyira bulis.

A pótszilveszteri buli január elsején volt. Lepa Brena folk-pop énekesnő volt a fellépő.

Öt már a nyolcvanas évekből ismerem. Huszonpár évesen egy vajdasági rádióban dolgoztam, amikor ő énekesi pályára lépett. Kb. egyidős velem. A szerb és magyar nyelven sugárzó rádió egyik legnépszerűbb műsora a „Zenés üdvözletek” volt. Abban az időben a Soha se mondd, a Lila orchideák, az Eladó kiadó most a szívem mellett népszerűek voltak a 3+2 zenekar és a Lepa Brena dalai is. Egy fiatalhoz ezek a zenék akkor messze álltak, a helyzetemet még súlyosbította, hogy a 3+2 zenekar első felvételeit a rádiónk stúdiójában készítettük. A 3+2 zenekar később a kategóriájában profivá vált, de akkor sem nyerte el a tetszésemet, annak  ellenére, hogy Kollár Zoltán dobost anyukám tanította zongorázni, vagy a basszusgitáros Spör Helmut megvette a házamat. Mindketten 1989 körül voltak a zenekar tagjai

Nagyon emlékszem egykori zenetanárom, családunk barátja – Lucija Dragoslavić szavaira, amikor a giccs fogalmát szerette volna megértetni velünk: “Giccs a 3+2, a Lepa Brena és a kerti törpe”!

Lepa Brena sikerét nem az akkori zenei tehetségének köszönhette. Több újság címlapján szerepelt a magas, kissé dagi lány minimális öltözetben.

A sikerét is ez hozta meg abban az időben. Egy tv műsorba hívták meg, akkor is – mint mindig – ruha alig volt rajta, igy a műsorból kimaradt. A felvételt Minimaks néven ismert rádiós – tévés kapta meg. Ő a Radio Beograd műsorvezetője volt, szombat délelőtt egy nagyon népszerű humoros, zenés műsort vezetett. Ebben a műsorban leadta a poénnak szánt zenét.

https://youtube.com/watch?v=sAvr4Tu9pfE

Ő tette a Brena beceneve mellé – ami még a kosárlabdázó időszakból maradt rá – a Lepa (szép) jelzőt. Ellenkező eredményt ért el, bombaként robbant a köztudatba a Čačak Čačak című szám. Annyira gyorsan nőtt a népszerűsége, hogy az 1984-es szarajevói Téli Olimpiai Játékok megnyitóján is szerepelt.

A 90-es évek elején megszakadt a kapcsolatom a rádióval, igy Lepa Brena-ról sem hallottam sokat. Néha olvastam róla pár infót, például azt, hogy 1990-ben Szófiában 90 ezer néző előtt tartott egy nagy koncertet, ahova 80 fős stábot vitt magával. A színpadra helikopterrel érkezett.

Amikor kiderült hogy Lepa Brena lesz az egyik fellépő, egy kicsit utána olvastam, belehallgattam a zenéibe. Meglepődtem a következőkön:

  1. Lepa Brena (a valódi nevén: Fahreta Živojinović) profi énekes és előadó és üzletasszony lett, profi zenészekkel körülvéve.
  2. Vagyona kb 200 millió dollárra tehető. Ingatlanjai vannak, többek között Miamiban egy szigeten: egy 1,5 millió dollárt érő nyaraló
  3. Két gyermek édesanyja. Az egyiket, Stefant 2000 november 21-én a Zemuni maffia elrabolta. 2,5 millió német márka váltságdíj kifizetése után kapta vissza.
  4. Az ismert volt szerb teniszező, Slobodan „Boba” Živojinović felesége, aki a nyolcvanas években ért el világsikert
  5. Egy lemezkiadó céget alapított Grand Productions néven, amely tehetségkutatással is foglalkozik.
  6. Lepa Brena nem egy buta lány, tudja mit csinál

Úgy indultunk a koncertre, hogy az biztos nem übereli a szilveszter éjjeli koncertet. A szervezők is ezt így gondolták. Ahogy éjjel 11 óra körül, Donja Lastva felől haladtunk a főtér felé, azt vettük észre, hogy mindenhol autók parkolnak. Sokkal több, mint előző éjjel. A Porto Montenegro környékén már eldöntöttük, hogy nem is próbálkozunk a belvárosban parkolni, mert biztos az összes fizetős és ingyenes parkoló már tele van. Így a Kalimanj kikötő közelében lévő Belane strandon túl, szinte a városon kívüli térre mentünk, ahol előző nap is parkoltunk. Ott alig volt előző nap autó. Igaz, 20 perc séta a Riváig. Meglepetésünkre itt sem volt hely, kb. 200- 300 autó parkolt itt is. Visszamentünk Seljanovoba, ott egy kis út szélén, a tilosban parkolva raktuk le az autót. Útközben találkoztunk egy rendőri konvojjal. Az énekesnőt hozták a színpadig.

A Riva-n a színpad a Jadran hajó előtt van. A tér tömve emberekkel. Sokkal többen voltak, mint az előző napon. Egyes becslések szerint 20 ezer ember volt kíváncsi erre a koncertre.

Csak összehasonlításképpen: egy átlagos nyári napon Tivat község területén 6000 vendég tartózkodik. A karácsony körüli napokban közel 2000 vendég volt, ami 25%-kal több, mint az egy évvel ezelőtti és ez a szám szilveszterre csak nőtt.

Nem csak ezek a koncertek az érdekesek ilyenkor, nagyon jókat lehet sétálni, szinte magányosan azokon a helyeken, ahol a főszezonban emberek ezrei vannak. Az időjárás ilyenkor bizonytalan is lehet, néha esős, néha szeles, de ezekre az időszakokra is lehet sok kirándulást, programot szervezni.

Nem elhanyagolható szempont, hogy 3 óra autózással eljuthatunk Žabljakba és Kolasinba is, a két legismertebb, legközkedveltebb síparadicsomba is.  

A hőmérséklet ilyenkor akár 15-20 fok is lehet. Úgy gondolom, hogy holnap lesz az év egyik leghidegebb éjszakája, 0 fok körüli hőmérséklettel. A rekord hideg pár évvel ezelőtt volt, -5 fok.

A szilveszteri időszak hangulata más, mint az általunk megszokott. Nem a részeg ember és a túlzott kajálás jellemzi.

Nem meggyőzni szeretnélek, de el lehetne azon gondolkodni, hogy a szilveszteri – vagyis a két karácsony közötti – időszakot érdemes a montenegrói tengerparton tölteni.

Harminc évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy egy Lepa Brena koncertre elmegyek és jól érzem ott magam.

Vélemény, hozzászólás?