+36309384988

Osztrák – Magyar Monarchia elesettjeinek

Az első Világháborúban 791 az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében harcoló katona halt meg itt a környéken. A pontos névsor is meg van: Magyar Csaba Montenegró tiszteletbeli konzulja kutatta fel. A Herceg Noviban lévő Városi temetőben (Gradsko groblje), ahol a sírjaik voltak, egy emléktábla áll, amit a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma állított 2009-ben.

Miután ma délelőtt megláttuk Áder Jánost, hogy feleségével itt Lepetaneban kompozik, elindult a fantáziánk. De miután kb. egy órával később újból láttuk őket, visszafelé jövet, ez már az előregyártott elméleteink közül sokat kizárt.

Hova mehetett, hogy már egy óra múlva megint itt volt a kompnál. Először arra gondoltunk, hogy a Perast-tal szemben – a Verige szorosban – lévő étterembe invitálta a montenegrói DPS párt elnöke Milo Đukanović. A DPS már több mint 20 éve hatalmon van, Đukanović az óta, volt már államfő és kormányfő is. A Verige szorosban lévő Verige 65 étterem az ő érdekeltségébe tartozik, de erről majd máskor…


Később megfejtettük, hogy Áder az első világháborús emlékhelyet ment megkoszorúzni. Mivel délután úgyis mentünk várni a Horgász Világbajnokságon versenyző csapatokat, hogy beérkezzenek Igaló kikötőjébe, – úgy döntöttünk, hogy megkeressük ezt a sírhelyet.
A mostani Városi temető területén volt a 791 Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében harcoló katonák sírjai. Az osztrák és a magyar katonák mellett, francia, angol és szerb katonák is itt voltak eltemetve. A temetőt később felszámolták, most Herceg Novi városi temetője.


Nagyjából emlékeztünk arra, hogy a meljinei körforgalom után, amikor az út hegymenet irányába kétsávos lesz, ott valahol láttuk kiírva hogy Gradsko Groblje. Oda felé menet, láttuk is a táblát, a főútról bal felé kell elfordulni, miután az út felér a hegytetőre, és egy-egy sávos lesz.


A Világbajnokságon a mai,- harmadik napon – derült ki, hogy egy olasz csapat lett a világbajnok, a második egy spanyol, a harmadik helyezett, pedig egy montenegrói (Igalo) csapat lett.
Haza felé megtaláltuk a temetőt, de ott nem tudtuk hol van pontosan ez az emlékhely. Egy – talicskát tologató – munkástól kérdeztük meg. Ő furcsán nézett ránk, mert ma nem mi voltunk az elsők, akik ott jártak… Elmondtuk, hogy magyarok vagyunk, akkor már rávágta, hogy tudja, itt járt az elnök.

Az emlékhely a főbejárattól balra van, a második szinten, teljesen a bal oldalban.
Köztudott, hogy Áder János nagy horgász. A világbajnokságon részt vevő csapatok ma a Lustica félszigeten lévő Rosa és Meljine között horgásztak. A temetőtől légvonalban kb. 3 kilométerre. Érdekes, hogy a két nap vendégeskedését szervező stábnak nem jutott eszébe, hogy Ádert kivigyék a tengerre, hogy közelről megnézze a világversenyt.

Vélemény, hozzászólás?