+36309384988

Porto Montenegro

2006 nyarán az egyik filmünkhöz kerestünk egy tengerparti helyszínt és egy itteni halászt. Magyarországról ide felé abban megegyeztünk Anita Hegedűs -sel, hogy az uticél Montenegró, de semmi képpen sem Tivat. Mivel akkor Tivat egy porfészek volt, egy nagy hadihajó javító üzemmel. A városban vagy volt ivóvíz, vagy nem. Ha volt, akkor kissé sós volt. De, sehol sem találtunk sem szállást, sem halászt, csak pont Tivatban.

Még ebben az évben (2006), az új tivati halász ismerőseink már rebesgették, hogy privatizálni fogják a hadihajó javító üzemet, amit itt csak Arsenalnak hív mindenki. A tivatiak sajnálták ezt a privatizációt, mivel kb. 1500 civil személy is dolgozott az üzemben. Egyébként az Arsenalt az Oszták-Magyar Monarchia építette az 1880-as évek végén.

2008-ban kiderült, hogy az üzemet a kanadai Peter Munk vette meg. Abban az időben volt is itt. A már említett Sv. Marko sziget mellett strandoltunk, akkor még egy kis műanyag csónakkal, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a mellettünk fürdőző idősebb férfi kimászik egy gumi csónakba. Azon egy hosszúnadrágos férfi tartja a fürdőköpenyt az öregúrnak. Megtörölgeti, elindítja a gumi csónakot és irány az öböl közepén horgonyzó jacht. Ez a jacht nagy feltűnést keltett annak idején, mert egy helikopter is állt a tetején. Akkor tudtuk meg, hogy ő volt a Munk, aki egy luxuskikötőt épít az Arsenal helyén, a Porto Montenegrot.

Munk hogy, egy kicsit kárpótolja a munkahelyek elvesztését, azokat az egyetemistákat, akik a Tengerészeti Főiskolára jártak Kotorban, busás ösztöndíjban részesítette.
2009-ben átadásra került a Porto Montenegro első modulja. A megnyitón mi is ott voltunk. Vagyis csak a kapuig jutottunk. A biztonságis egy listát lebegtetett, és csak azok mehettek be, akik a listán szerepeltek. 2x is átnézettük vele, de nem voltunk a listán. 🙂 Miért is lettünk volna rajta? 🙂

Abban az időben kiderült két érdekes dolog:
1. Peter Munknak csak 54 százalék van a tulajdonában. A többi tulajdon részen egy elit csapat osztozkodik: Oleg Gyeripaszka, Nathaniel Rothschild, Jacob Rothschild, Bernard Arnault, Demján Sándor (!) és Anthony Munk. (Ezekről sz urakról is majd még mesélek nektek)

2. Munk Péter (magyarul írva!) egy magyar származású zsidó, akinek Kanadában aranybányái vannak.
Frei dosszié egyik műsorának is a vendége volt: https://youtu.be/fZD4g2JrAk4
Munk Péter önéletrajza: http://www.hetek.hu/uzlet/201405/ne_legy_szerencsejatekos

Amikor elkezdtem írni ezt a posztot, azt hittem mindent bele tudok sűríteni amit a Porto Montenegroról szerettem volna, de nem megy. A Porto Montenegro egy visszatérő téma lesz.

Munk Péter Magyarországon is ismert beruházó. 1997-ben két másik zsidó oligarchával, Demján Sándorral, és Nathaniel Rothschild-dal létrehozta a magyarországi székhelyű Trigránit cégcsoportot. 2007-ben a Trigránit alapítók Andy Vajna filmproducerrel együtt felépítették Etyeken a Korda Filmstúdiót. Munk tulajdonában volt a budapesti Westend City Center is.
De ami jól megy, azt el kell adni. Ez a legfontosabb elve. Eladta a Westendet is és 2016 tavaszán a Porto Montenegrot is, amit a Dubai allami befektetési alap (IDC) vett meg.

Az idei szezonban közel 1600 luxus jacht kötött itt ki. A 440 kikötőhely 90 százalékban foglalt volt.

Két dolog, ami miatt ez az egész eszembe jutott:
1. Szeptember 8-10 között itt – a Porto Montenegroban – tartják a MYBA Pop-Up Superyacht Show nevü kiállítást.
2. A halászunk, akinek köszönhetjük hogy Tivatban ragadtunk, még évekig, minden este kis ladikjával, – később nagyobb halászhajókkal – kiment halászni… de megérte! Az övé a MonteFish halas bolthálózat.

Vélemény, hozzászólás?