+36309384988

Utazás télen

A téli közlekedésben nem a havazás és a csúszós utak jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezekre fel lehet készülni. Nekem télen utazáskor nagyobb veszélyt a nagy eső, illetve a hóolvadás jelent.

Régebben ezekre a veszélyekre nem is gondoltam. Négy – öt évvel ezelőtt a Piva – kanyon mellett vezető úton, az alagutak tele voltak jégcsappal. Az egész úgy nézett ki, mint egy cseppkőbarlang. Egy alagútban több száz, akár 1-2 méteres jégcsap is lógott az alagút tetejéről. Nagyon szép látvány volt! Csak később fordult meg a fejemben, amikor az úton láttam egy fentről leesett és darabjaira tört jégcsapot, hogy ez akár ránk is eshetett volna…

2015 tavaszán nagyon nagy esők voltak itt a partvidéken is. Két nap alatt 300mm eső esett. Este Milivoje Marković otthagyta a házát, amelyben csak időnként lakik a Budva – Cetinje út közelében lévő Milivoje családjáról elnevezett Markovići faluban.  Reggel, mikor visszament, a háza 40 métert lecsúszott a hegyoldalban.

A ház még mindig meg van, a főútról látszik is. Semmi baja nem lett, csak egy kicsit közelebb van a szomszéd és kicsit ferdén áll. Még az erkélyen lévő grillsütő is egészben van.

A házát sem volt könnyű megközelíteni, mert az utat is elvitte a víz. Pár hétig elég nehézkes volt a közlekedés ezen a Budva – Cetinje útszakaszon.

Ekkor Budva Bečići között is volt egy hegyomlás.

Egyszer egy nagy eső az egyik Kolašin környéki alagút tetejéről mosott le egy teniszlabdánál nagyobb követ. Pont ott mentünk. Az egész talán egy másodperc. Láttam, hogy esik le a kő és ránk fog esni, de nem tudtam, hogy mit csináljak, fékezzek, gyorsítsak, mi lenne a jobb. Csak annyit tettem, hogy behúztam a fejem és lesz, ami lesz.

A kő szerencsénkre a motorház és a szélvédő környékére esett. A motorház kicsit behorpadt, a szélvédő megrepedt. Ha 20 cm-vel a szélvédő felé esik, az biztos betörik és mehettünk volna tovább szélvédetlenül 🙂

Egyszer egy balesetet is láttam, amikor a hegyről leomlott sziklába beleszaladt egy autó a Morača -völgyben. Egy másik eset, aminek szemtanúja voltam Risan  – Nikšić közötti útszakaszon történt, sötétben, az út közepén volt egy autónyi szikla. Egy szembe jövő autó állt ott, figyelmeztetve az arra járókat. A zuhogó esőben még a fényvisszaverős biztonsági mellényét is a szikla egyik falára terítette, nehogy baleset legyen.

Ezekre a kőomlásokra fel is szokták hívni az autósok figyelmét.

A tavalyi nyár előtt Budva – Cetinje útszakasz felújításából kimaradt egy szakasz, nem lett kész nyárig. Azt most ősszel folytatták. Ez az a hely, amikor Cetinje felől jöttök, elhagyjátok Brajićit, utána, a magasból megpillantjátok a tengert. Itt most egy alagutat fúrnak, hogy egy kanyarral rövidebb legyen az út. Ezen az úton igy leomlott a hegyoldal. Decemberben több hétig le volt zárva az út. Itt majd nem tragédia is történt, mert a felújítást végző munkásra majd nem ráomlott a hegyoldal. Erről itt egy videófelvétel is.

A legutóbbi eset tegnap történt, az új -Danilovgrad – Ostrog közötti úton. Egy óriási szikla esett itt is az útra.

Ezzel a poszttal, nem az a célom, hogy elriasszalak benneteket, hanem az, hogy legyetek körültekintőek az utazás napjának és az útirány kiválasztásában is. Mindig legyen B vagy akár C terv is a téli utazások alkalmával. Legutóbb Karácsony és szilveszter között jöttünk Magyarországról ide, az útitervet még útközben is változtatgattam, mert havazás is és nagy esők voltak az előjelzésben.

Vélemény, hozzászólás?