+36309384988

Van egy rossz hírem: A pálmák!

Az idei tél Montenegróban is szokatlanul hideg volt. Nálunk a leghidegebb hőmérséklet -5 fok C volt, de voltak olyan területek is, mint pl. Risan környéke, ahol -10 fok C is volt. Ez megviselte a növényzetet, így a pálmákat is.
De! Nem is ez a legnagyobb baj, mert ettől csak a leveleik sárgultak meg,és a növények újra kihajtottak volna. Nagyobb veszélyt jelent a pálmákra egy bogár, amely megöli a pálmákat.

Pár évvel ezelőtt Görögországban az Evia szigeten forgattunk. Ott mindenki az olimpia szervezőit szidta, mert Athén szebbé tételéhez, külföldről hoztak pálmákat. A pálmákkal együtt, pedig ezeket a kártevőket is.

Ezzel egy időben a tivati Porto Montenegro kikötő területén is megjelentek a fertőzött pálmák, mert ide is 6000 dollár/darab áron hoztak külföldről pálmákat.

Ezen esetektől függetlenül is eljutott volna ide ez a fertőzés, mert már 60 országban, a Karibi tengeről Dél-Európán át az Adriáig vannak már régebb óta ilyen fertőzött pálmák. A Közel-keleten és az afrikai országokban évente millió dolláros kárt okoz.

A baj forrása egy kis bogár, a  Pálmafúró ormányosbogár (Rhynchophorus ferrugineus) szerbül: Crveni palmin surlaš.
Ez a kis bogár a megtámadja a pálmafát és a lárvái a törzsének belsejét szétrágják.

A pálmafúró ormányosbogár már bizonyíthatóan megtámad 40 fajta pálmát, de a kedvence a kókuszpálma.
A még egészséges pálmákba a legpuhább részeken keresztül jut be, ez pedig a frissen levágott elszáradt ágaknál van. Tehát, a sok elszáradt pálmaág nem a hanyagság miatt maradt fenn a fán, hanem óvatosságból, megelőzés céljából. Helyi szinten permetezéssel védekeznek a kártevő ellen. a pálmafúró ormányosbogárnak nincs természetes ellensége.

A globális probléma megoldáshoz mindenképpen egy globális megoldásra van szükség, hangsúlyozta ki a FAO elnöke Jose Graziano da Silva.

Vélemény, hozzászólás?