+36309384988

Vissza a gyökerekhez!

Egyszer a Montenegró – Kotori öböl Facebokk csoportban már találós kérdésként kérdeztem tőletek, hogy melyik az a magyar szó, amit a montenegróiak mindennap használnak. Akkor gyorsan sikerült ezt megválaszolni.

A múlt pénteken Nikolaj Knezević a montenegrói pedagógus szakszervezet alelnöke estefelé, úgy fél 7 körül küldött egy üzenetet, hogy fél órát késik a találkozónkról, mert Podgoricaban a miniszterelnökkel tárgyal. Kb. fél 8 körül érkezett meg.
Nagyon boldogan újságolta nekünk, hogy sikeres napja volt, mert a kormányfőnél sikerült 10%-os fizetésemelést kiharcolni a pedagógusoknak.
Tőle kérdeztem meg, hogy mit tud a sárgarépáról. Hogyan került a montenegrói nyelvbe a sárgarépa kifejezés?
Az ő verziója a következő:


A montenegrói konyhában nem volt ismert a sárgarépa és a krumpli sem. Ennek egyik, legkézenfekvőbb oka az lehet, hogy abban a termőföldben nem lehet sem gumós, sem gyökeres zöldségeket termeszteni. Az emberek annak idején a krumplitermesztéshez úgy hordták össze a kb. 2 négyzetméteres művelhető termőföldet. A burgonyát Oroszországból 1786-ban I. Petar Petrovics Njegos hozta, aki 1782 és 1830 között uralkodott. Ez a fejedelem, nem az akinek a Lovcen tetején van a mauzóleuma (II. Petar Petrovics). I. Petrovics az elődje volt.
A sárgarépa esete még érdekesebb:
1944 őszén, mint Vajdaságban – és Kelet-Európában – másutt is, a kollektív bűnösség elve alapján elkezdték elűzni, kitelepíteni a polgári német kisebbséget. Így a vajdasági Lovćenacról (Szeghegy) is.

1945 októberében montenegrói telepesekkel telepítik be a falut, akik főleg a Lovćen hegy környékéről (pl. Čevo, Ubli, Grahovo, Cetinje) származtak, innen ered a Lovćenac elnevezés is.
Ezek a telepesek ott a Vajdaságban találkoztak először a sárgarépával és ők hozták Montenegróba a növényt is, a használati módokat is, mivel a vajdasági Lovćenac többnyire magyarok által lakott település igy a magyar elnevezését is.

Vélemény, hozzászólás?